In de media

Reactie's op beeld + f.a.q.'s

F.A.Q. 's

Waarom worden hertenkampen verboden?

De minister vindt dat herten op hertenkampen gevaarlijk zijn en dat zij ziekten kunnen overbrengen.

Wat is een fokverbod?

Een fokverbod kan tijdelijk of permanent ingesteld worden om potentieel gevaarlijke dieren of in geval van ziekten, nakomelingen uit te sluiten.

Is het dieronvriendelijk herten te houden?

Hertenkampen zijn zo ingericht dat dieren genoeg ruimte en rust hebben voor een natuurlijk leven. Verzorgers brengen geen schade toe aan de herten, maar leven in harmonie met hen samen. Door de dagelijkse verzorging en zo nodig tijdig medisch ingrijpen is de bestaanszekerheid hoger dan bij het “wilde” hert, waarbij de "natuurlijke omgeving" voor het grootste gedeelte is “afgebakend” door autowegen.

Zijn er veel hertenkampen?

Nederland telt meer dan tweehonderd hertenkampen die zich op verschillende locaties bevinden. Ook internationaal zijn ze een fenomeen. Zo kennen Engeland, Duitsland, Spanje, Japan en Indonesië ook hertenkampen.

Wat is een “positief lijst” voor dieren?

De minister heeft mede een lijst met zo'n 30 zoogdieren opgesteld die nog recreatief gehouden mogen worden. Hier staan (nog) honden, katten maar ook ezels, schapen, geiten, kamelen en alpaca's op. Deze mag je dus wel “houden”. Herten staan niet op deze lijst, waardoor zij ook niet op hertenkampen mogen blijven.

Waarom is het belangrijk herten in een gecontroleerde omgeving te behouden?

(Dam) herten worden in Nederland al 570 jaar in een gecontroleerde omgeving gehouden. Het damhert wordt gemiddeld ook 5 tot 10 jaar ouder als deze verzorgd wordt. Naast recreatief, wordt het damhert ook ingezet bij educatie voor belanghebbenden, scholen en studenten op het gebied van dierenwelzijn en kennis. Doordat, in tegenstelling tot kinderboerderijen met dieren, deze niet aangeraakt mogen of kunnen worden blijft hun rust en dierenwelzijn gewaarborgd.

Wat zijn “Bambi ogen” ?

Bambi is een 70 minuten durende Amerikaanse tekenfilm uit 1942 van Walt Disney over het gelijknamige muildierhertje. Mede door zijn, voor velen, “sprekende” en vertederende ogen, illustreert men Bambi als een schattig hertje. Bambi is een Italiaanse naam voor meisjes.

Wat gebeurt er met de hertenbokken als deze weg moeten?

De minister HAD aangegeven en als voornemen dat er geen nakomelingen meer mogen komen per 1-1-2024. Dit houdt in dat hertenbokken of gecastreerd of gedood moeten gaan worden. Vooralsnog heeft hij nog geen concrete handelswijze gegeven, maar bij monde dat de hertenkampen dit zelf moeten gaan uitvoeren.

Deze datum is door nieuwe inzichten opgeschoven naar 1 juli 2024.

Er zijn talloze reacties op beeld. Hieronder hebben wij een willekeurige selectie geplaatst.
Heeft u beeldmateriaal met een goed objectief interview erbij, en wat wij mogen gebruiken?
Stuur ons dan de link via het contactformulier en wij plaatsen deze dan zo mogelijk op deze pagina!

Als het aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Veehouderij ligt, moet het hertenkamp in Park Merwestein verdwijnen. Vanaf volgend jaar vallen herten namelijk niet meer onder de groep huis- en hobbydieren. En daarmee zou een einde komen aan ruim 100 jaar herten in het park.

VVD Dordrecht gaat in verweer!

Verdwijnen de hertenkampen nu de Tweede Kamer overweegt dat herten vanaf 2024 niet langer gefokt mogen worden? Volgens het ministerie zijn herten wilde dieren en gevaarlijk door hun vluchtgedrag.

Verzet tegen plan minister Adema om hertenkampen te sluiten: ‘Nooit onderzoek gedaan naar welzijn’
(WNL)

VVD Drenthe in de bres voor hertenkamp: 'Eerste klas Haagse betutteling'

De provincie Drenthe roept de Tweede Kamer en het kabinet op het besluit om damherten van de vrijstellingslijst van huis- en hobbydieren te halen te herzien.

NEEDE - Voor vrijwilligers van het AJG ter Weemepark in Neede kwam de beslissing van het kabinet als een verrassing dat damherten na zestig jaar niet meer hier op het park jongen mogen krijgen". Maar gelukkig springt de gemeente ons bij door een bezwaarschrift in te dienen, om dat mogelijk nog een andere richting te geven." Vrijwilliger Jan Krooshof vindt het niet meer dan normaal dat de gemeente achter de hertenkampen gaat staan: "Ik vind dat de gemeente dat ook min of meer moet doen. Wij doen het voor de inwoners en de inwoners, dat zijn uiteindelijk de gemeente.

Dierenweide Julianapark Utrecht